Халотерапия и науката

Научните изследвания върху ефективността на солта започват през 1976 г. с официално одобрени болнични алергични заболявания в град Солотвино, Западна Украйна, където лечението и изследванията са извършени около солта.
 

В резултат на проведените научните изследвания е установено, че новият метод е ефективно лечение на астма, който е базиран в специална стая построена със сол, където се разпрашава непрекъснато във въздуха сол , за да дишат посетителите.

 Специалистът в алергии, д-р Робърт Бойл от Imperial College, казва, че е използвал халотерапията при лечението на пациенти с муковисцидоза и е получил добри резултати. Той казва: "концентрацията на сол се използва при деца с муковисцидоза .При вдишване, помага за отделяне на секрети".

 

Продължаване на лечението с халотерапия води до регресия на заболяването при 70% до 80% от случаите. Заболяването престава да се проявява, и дори може да помогне на пациента постепенно да не трябва да използва лекарства базирани в лечението на астма (кортизон, стероиди, и т.н.), които произвеждат вторични вредни ефекти върху човешкото тяло. По този начин значително подобрява качеството им на живот.

 Халотерапията се признава като допълнителна обработка на биомедицински модел заверено от Директива No. CE93 / 42EEC на медицински продукти на ЕС и може да се използва без ограничения във всяка медицинска практика във всяка страна от ЕС .