История

През 1960г  американския учен и изследовател Джон Лили (John Lilly) след многобройни опити открива теорията си за флотационната терапия в капсула или басейн, пълни с разтвор на Епсомова сол (магнезиев сулфат), чиято температура е близка до телесната (+36). На практика за няколко минути тялото подложено на въздействието от флотацията (floating) достига такава степен на дълбоко отпускане, което може да се постигне само при дълбока медитация. Самият Лили забелязал, че неговите студенти, които доброволно се включили в опитите му с голям ентусиазъм и желание се подлагали на неговия експеримент.


Литература: Джон Ч. Лили- „Дълбокият рафт“, Майкъл Хътчинсън- „Книга за плаването“

Видеоклипове: www.youtube.com/watch?v=eQMfLjVzF4M - Float Spa introd.
www.youtube.com/watch?v=8VRw5Oryw38 - water movement


 

Няколко години по късно НАСА използват процедурата флотация за стимулации на състояние на безтегловност и изолация за космическите изследвания.
На английски терминът е Float или Floating, което в буквален превод означава задържам се на повърхността на водата. Някои източници превеждът терминът като Флотация.Престоят в стаята или в други случаи кабината за флотация ни връща към състоянието, в което сме били в майчината утроба. В стаята има басейн с високо съдържание на соли, които поддържат тялото на повърхността.

 

Помещението е достатъчно просторно, за да се предотвратят всякакви клаустрофобични усещания. Температурата на водата е като телесната с цел максимален комфорт. Освобождаването от въздействието на гравитацията, както и изолирането от всякакви дразнители от външния свят има изключителен оздравителен ефект върху човешкия организъм. Приятната музика и декоративното осветление увеличават още повече релаксиращия ефект.

 

Процедурата води до незабавна релаксация с дълготраен ефект – 1 час се равнява на 4 ч. сън.
По време на „флотацията” в човешкия организъм протичат процеси, които водят до този изключителен антистресов ефект.

 

Стимулира се производството на ендорфини – „хормона на щастието”- които дават чувството на облекчение от умората, хроничната болка и подобрява част от функциите на мозъка, които са свързани с паметта. Изчистват се всички стрес предизвикващи хормони от тялото, като адреналин, кортизол, АСТН, млечна киселина и се заменят с ендорфини. Кръвоносните съдове и капиляри се разширяват, което подобрява кардиоваскуларната система, като насища с кислород всяка клетка от тялото на човека.

Видео